Ga naar hoofdinhoud

‘Waterschapsbelasting stijgt door aanhoudende droogte’

Door de aanhoudende droogte in Nederland stijgt de waterschapsbelasting. Die verwachting spreekt voorzitter van de Unie van Waterschappen Hans Oosters uit in NRC.

Oosters twijfelt of er met de extremere weersomstandigheden voldoende geld is voor de taken van de waterschappen: waterbeheer, onderhoud van waterkeringen en afvalwater zuiveren. Deze zomer kampen veel waterschappen met vakantieproblemen. Er is minder personeel, terwijl de droogte juist voor meer werk zorgt. Oosters pleit ervoor zowel in droge als natte periodes meer water uit rivieren op te slaan, om problemen in de toekomst te voorkomen.

De waterschappen bepalen de tarieven van de waterschapsbelasting zelf. In de herfst maken de 22 waterschappen de hoogte van de waterschapsbelasting bekend voor 2019. Deze belasting bestaat uit twee heffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. Per waterschap verschilt de hoogte van de belasting. Tussen 2010 en 2017 namen de belastingopbrengsten van waterschappen ieder jaar minder hard toe dan het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit jaar is een keerpunt: de waterschapsbelasting stijgt in 2018 al gemiddeld met 2,5 procent, tegenover 1,8 procent in 2017.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Back To Top