Ga naar hoofdinhoud

‘Vpb moet weer omhoog’

Vrijdag  30 januari 2015

De belastingen over bedrijfswinsten moet weer worden opgeschroefd naar het niveau van 2001. Dat levert de schatkist jaarlijks ruim 7 miljard euro op.

Dat schrijven FNV-voorzitter Ton Heerts en FNV-econoom Aldert Boonen vandaag in een opiniestuk in dagblad Trouw, getiteld Grote jongens moeten voortaan meebetalen. Heerts en Boonen vinden dat ondernemingen nu onvoldoende bijdragen aan bijvoorbeeld de infrastructuur en het onderwijs.

Door de crisis wordt wel eens vergeten dat veel bedrijven toch stevige winsten maken, aldus de vakbondsmannen. Van 2001 tot 2011 stegen de bedrijfswinsten volgens hen van 40 miljard naar 60 miljard euro. Het tarief voor de winstbelasting daalde van 35 naar 25 procent. De schatkist loopt hierdoor miljarden euro’s mis, aldus Heerts en Boonen.

“En omdat we in Nederland wel nog altijd goede wegen, onderwijs en politie hebben, moet dit geld dus ergens vandaan zijn gekomen. Juist: van de werknemers”, schrijven de FNV’ers.

Het weer verhogen van de winstbelasting moet ervoor zorgen dat ook bedrijven een “eerlijke bijdrage” leveren aan de voorzieningen waarvan ook zij profiteren. “Want nu betalen de huishoudens de onbetaalde rekening van de bedrijven; via een hogere belasting op werken dragen zij gemiddeld duizend euro extra bij.”

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wijst het voorstel van FNV af. De winstbelasting is de afgelopen jaren juist verlaagd om meer banen te scheppen, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. Tegelijkertijd zijn op andere vlakken de lasten voor het bedrijfsleven wel verhoogd. Wiebes streeft ernaar de komende jaren de lasten voor burgers én bedrijven te verlagen. Het kabinet wil dat regelen in een herziening van het belastingstelsel, waarover overlegd wordt binnen de coalitie van VVD en PvdA, maar ook met een reeks andere partijen in de Tweede Kamer. Wiebes wil voor de zomer een eerste plan naar de Kamer sturen.

(ANP)

Back To Top