Ga naar hoofdinhoud

UWV opent loket voor vierde periode NOW-subsidie

Ondernemers kunnen vanaf 15 februari bij het UWV een aanvraag doen voor de vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De tegemoetkoming in de loonkosten geldt voor januari tot en met maart 2021.

De maximale tegemoetkoming in de loonkosten is door het kabinet verhoogd van 80 naar 85 procent van de loonkosten (bij honderd procent omzetverlies). Dat vraagt een aantal aanpassingen bij UWV.

“Om die verhoging van de vergoeding mee te kunnen nemen in de voorschotten, is het mogelijk dat de eerste uitbetalingen een aantal dagen later worden overgemaakt dan werkgevers gewend zijn”, aldus UWV-bestuurder Janet Helder. “Maar we doen er alles aan om die periode zo kort mogelijk te houden, zodat werkgevers snel hun voorschot ontvangen, salarissen betaald kunnen worden en banen behouden blijven.”

Voorwaarden

De overige voorwaarden van de NOW-regeling zijn gelijk aan die in de derde periode. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers ook nu minimaal twintig procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden. De loonsom mag met tien procent dalen ten opzichte van de referentiemaand juni 2020, zonder dat dit gevolgen heeft voor de definitieve tegemoetkoming. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van tachtig procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

De uitkeringsinstantie opent om 09.00 uur het loket voor de aanvraag van de tegemoetkoming in de loonkosten. “De lockdown duurt nu al bijna twee maanden en dat heeft een grote impact op werkgevers, zeker in sectoren als horeca en detailhandel. We verwachten daarom dat het maandag meteen weer druk wordt”, zegt Helder.

Ondernemers hebben tot 14 maart om NOW-steun aan te vragen voor de vierde periode. Voor het derde NOW-pakket, waarvoor ondernemers tussen 16 november en 28 december een aanvraag konden doen, kwamen ruim 81.000 verzoeken om loonsubsidie binnen.

Veel aanvragen

Aan het eind van de eerste dag van de openstelling van het loket zijn al zo’n 12.000 aanvragen binnengekomen. Dat zijn er veel meer dan de ongeveer 7000 aanvragen die op de eerste dag dat het derde loket openging, half november, binnenkwamen.

De toeloop is niet onverwacht, aldus het UWV, dat wijst op de harde impact van de lockdown in sectoren zoals de horeca en de detailhandel. De horeca is al dicht sinds oktober en ook winkels zijn sinds half december gedwongen gesloten.

Volgens het UWV is alles ondanks de drukte goed verlopen en was de dienst goed voorbereid op de extra aanvragen.

BRON: Accountant.nl

Back To Top