Ga naar hoofdinhoud

Uitstel vermogenstoets Tozo tot april 2021

De beperkte vermogenstoets in de Tozo wordt uitgesteld tot 1 april volgend jaar, meldt staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Premier Rutte kondigde maandag al aan dat het kabinet zou gaan proberen om de vermogenstoets die per 1 oktober zou worden verbonden aan de Tozo-regeling te schrappen, maar het was niet zeker of dat zou lukken.

Uitvoering gemeenten

Het schrappen van de toets had namelijk voor problemen in de uitvoering kunnen zorgen. De gemeenten, die de Tozo uitkeren, hadden de toets namelijk al ingebed in de nieuwe Tozo-regeling. Het kabinet zegt zelfstandig ondernemers in deze tijd, waarin extra maatregelen nodig zijn, ruimhartig te willen blijven ondersteunen. Daarbij vindt het een aanscherping voor de Tozo-uitkering per 1 oktober niet langer passen.

Uitstel

Vandaag maakt staatssecretaris Van ’t Wout bekend dat uitstel is gegeven tot 1 april 2021. Dit betekent dat zelfstandig ondernemers onder ‘Tozo 3’ voor de maanden oktober 2020 tot en met maart 2021, en dus voor maximaal 6 maanden, een uitkering voor levensonderhoud kunnen aanvragen zonder dat er een beperkte vermogenstoets wordt uitgevoerd.

Overleg

De datum 1 april 2021 is vastgesteld in goed overleg met de VNG, Divosa en gemeenten, meldt het kabinet. Dit geeft gemeenten namelijk de ruimte om per 1 januari 2021 de ondersteuning van zelfstandig ondernemers bij heroriëntatie zorgvuldig ter hand te nemen en voorkomt dat gemeenten in de drukke decembermaand voorbereidingen moeten treffen voor een nieuw aanvraagtijdvak. Bovendien, zo benadrukken gemeenten, geeft dit voor een aanzienlijke periode zekerheid aan zelfstandigen. Met invoering van de beperkte vermogenstoets per april volgend jaar wordt een stap gezet richting het reguliere vangnet van de Participatiewet.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Back To Top