Ga naar hoofdinhoud

Steun in Tweede Kamer voor makkelijker pensioenopbouw ZZP’ers

Er is brede steun in de Tweede Kamer voor een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken waarmee het voor zelfstandigen makkelijker wordt om pensioen op te bouwen.

Steeds meer mensen werken als zelfstandige en moeten zelf geld reserveren voor hun oudedagsinkomen. Omdat een groot aantal zelfstandigen dit onvoldoende doet, wil de regering de opbouw van aanvullend pensioen voor hen stimuleren. Eerder heeft zij technische ondersteuning geboden bij de opzet van een collectieve pensioenregeling door belangenorganisaties van zelfstandigen. Ook zijn fiscale regels aangepast. Met het wetsvoorstel wordt het opgebouwde pensioen onder voorwaarden beschermd tegen de vermogenstoets in de Participatiewet. Een zelfstandige die in de bijstand terechtkomt, hoeft dan zijn pensioen niet op te eten. Bovendien wordt het voor zelfstandigen makkelijker gemaakt om een eerdere pensioenregeling als werknemer voort te zetten. Ook mogen bijstandsgerechtigden voortaan zes niet aaneengesloten maanden bijverdienen.

Tevredenheid over vervallen vermogenstoets Participatiewet

Alle fracties vinden het goed dat het pensioen van zzp’ers met het wetsvoorstel net zo veilig wordt als dat van werknemers. Maar Helma Lodders (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) vragen zich wel af of met de voorwaarde van een maximuminleg van 6.000 euro jaarlijks in de laatste vijf jaar voldoende recht wordt gedaan aan de wisselende inkomsten van zzp’ers. Pieter Heerma (CDA) wil voorkomen dat een zelfstandige die in het laatste jaar voordat hij een beroep op de bijstand doet, geen storting voor zijn pensioen heeft gedaan, in de problemen komt. Gemeenten zullen dat in redelijkheid beoordelen, betoogt Klijnsma. In reactie op vragen van Helma Lodders, Roos Vermeij (PvdA) en Machiel de Graaf (PVV) zegt zij de geraamde uitvoeringskosten acceptabel te vinden.

Geen belemmering voor voortzetting werknemerspensioenopbouw

Van Weyenberg vraagt of inmiddels alle pensioenfondsen voormalige werknemers de mogelijkheid bieden om hun pensioenregeling als zelfstandige voort te zetten. Volgens Lodders zal er sowieso niet veel gebruik van worden gemaakt. Dat bevestigt Klijnsma. Ook bij grote fondsen kiezen slechts enkele tientallen ex-werknemers voor een voortzetting van hun pensioenopbouw. Dat heeft ermee te maken dat zelfstandigen in zo’n geval zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel van de pensioenpremie voor hun rekening moeten nemen. Toch is zij blij dat met het voorstel voor individuele gevallen een belemmering wordt weggenomen.

Zes maanden bijverdienen naast de bijstand

Om mensen de gelegenheid te geven om weer aan het werk te komen, wordt het mogelijk om vanuit de bijstand zes maanden via tijdelijk werk bij te verdienen. Het hoeft daarbij niet te gaan om zes aaneengesloten maanden. Goed dat mensen zo worden gestimuleerd om uit de bijstand te komen, betoogt Lodders. Maar Sadet Karabulut (SP) wil verdergaan: laat de zesmaandstermijn vervallen en geef gemeenten beleidsvrijheid. Daar wil Klijnsma niet aan. Een bijverdienmogelijkheid zonder limiet zou volgens haar de prikkel wegnemen om aan het werk te gaan.

Bron: AccountantWeek

Back To Top