Ga naar hoofdinhoud

Onduidelijkheid over betaald parkeren op Koningsdagviering komt voor rekening gemeente

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X op grond van de tekst op de parkeerautomaat in redelijkheid kon menen dat op Koningsdagviering 2014 hetzelfde parkeerregime gold als op zondagen. 

X parkeert zijn auto op zaterdag 26 april 2014 omstreeks 16.05 op een parkeerplaats in de gemeente Den Haag. In geschil is of de gemeente hem terecht een naheffingsaanslag parkeerbelasting heeft opgelegd.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X uit de tekst op de parkeerautomaat in redelijkheid kon afleiden dat op Koningsdagviering 2014 hetzelfde parkeerregime gold als op zondagen. De tekst op de parkeerautomaat luidt: “Betaald Parkeren Maandag t/m Zaterdag van 09:00 tot 24:00 uur Zondag van 18:00 tot 24:00 (Inclusief Feestdagen)”.  Aangezien dit bord bij X verwarring heeft opgeleverd in die zin dat hij meende dat op zon- en feestdagen uitsluitend parkeerbelasting was verschuldigd tussen 18.00 en 24.00 uur, dient de heffingsambtenaarnaar aannemelijk te maken dat over de verschuldigdheid van parkeerbelasting voor het parkeren op zaterdag 26 april 2014 (Koningsdagviering) omstreeks 16.05 uur geen misverstand kon bestaan. De gemeente stelt dat de vermelding op de parkeerautomaat niet anders kan worden uitgelegd dan dat op deze vermelde dagen van de week, dus ook op een feestdag die op een zaterdag valt, parkeerbelasting moet worden betaald voor het parkeren op een parkeerplaats op de tijden die zijn aangegeven voor die dag. De rechtbank acht de aanduiding op het bord echter niet dusdanig duidelijk dat er in alle redelijkheid geen misverstand over kon bestaan. De rechtbank verklaart het beroep van X gegrond en vernietigt de naheffingsaanslag parkeerbelasting.

Bron: TaxLive

Back To Top