Ga naar hoofdinhoud

Duidelijkheid voor ondernemer die NOW-geld heeft aangevraagd door derdenverklaring

Ondernemers die eerder een voorschot uitbetaald kregen van 20.000 tot 100.000 euro via de NOW 1.0-crisisregeling, kunnen per 7 oktober bij hun accountant of belastingadviseur terecht voor de zogeheten derdenverklaring. Uit die verklaring moet blijken of het geld terecht is ontvangen en of er nog een nabetaling of een terugbetaling volgt.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB), de Register Belastingadviseurs (RB) en de Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten (SRA) zijn het eens geworden over de derdenverklaring. Die derdenverklaring is vereist voor ondernemers en organisaties die in het kader van de NOW-1 een voorschot van € 20.000 tot € 100.000 hebben aangevraagd of een uiteindelijke subsidie tussen de € 25.000 en € 125.000 zullen ontvangen.

De derdenverklaring bevat een overzicht van de interacties tussen de deskundige derde en de aanvrager van een subsidie.  Daarbij geeft de aanvrager inzage in de administratie waaruit de omzetdaling en de loonsom blijken. Als eventueel geconstateerde afwijkingen niet zijn aangepast mag de verklaring niet worden afgegeven door de derde deskundige.

Marco van der Vegte, voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA): “Dat is goed nieuws voor veel mkb-ondernemers in Nederland. Juist deze groep heeft het zwaar te verduren gehad door de corona-pandemie. Ze kunnen nu snel zo’n verklaring gaan vragen bij hun accountant of financieel professional en dan is het ook duidelijk of ze het voorschot helemaal kunnen houden, of dat ze zelfs nog kunnen rekenen op een extra slotbetaling.”

Van der Vegte: “Als je het financieel zwaar hebt en je denkt nog geld tegoed te hebben, dan zou ik in oktober op de stoep gaan staan bij je accountant of financieel professional, want vanaf 7 oktober kan de derdenverklaring worden ingediend.”

Voor haar leden organiseert de NBA op 14 oktober een webinar over deze derdenverklaring.

Bron: Accountant Week

Back To Top