Ga naar hoofdinhoud

Belastingdienst stuurt ondernemers overzicht van coronaschuld

De Belastingdienst stuurt aan 270.000 ondernemers een brief met een overzicht van de coronaschuld die zij tot 31 januari 2022 hebben opgebouwd. Vanaf 1 oktober moeten ondernemers beginnen met het afbetalen van deze schulden.

In totaal maakten 385.000 ondernemers tijdens de coronacrisis gebruik van het bijzonder uitstel van betaling, aldus de Belastingdienst. Zij hoefden daardoor tijdelijk niet te voldoen aan het betalen van bijvoorbeeld belastingaanslagen van btw en loonheffing. In totaal gaat het om 20,2 miljard euro belastingschuld.

Sinds 1 april is dit bijzondere uitstel van betaling gestopt. Op dit moment heeft 90 procent van deze ondernemers al een deel of zelfs de volledige schuld afgelost. De 270.000 ondernemers die nog wel schuld hebben, ontvangen de brief met het overzicht.

Ondersteuning

“We willen ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen in het aflossen van hun schuld. Daarom staat in de brief hoe ze daarbij kunnen worden geholpen. Door ons, maar ook door andere schuldeisers”, stelt Jack Schilder, adviseur voor inning en betalingsverkeer bij de Belastingdienst.

De brief is ook aangekondigd bij belastingadviseurs. Die geven aan dat het tussentijdse overzicht belangrijk is voor bijvoorbeeld de jaarrekening, om zeker te weten dat alle schulden in beeld zijn. “En het geeft inzicht in hoeveel er is af te lossen”, aldus Schilder. “Er leeft veel onzekerheid bij ondernemers vanwege de complexiteit van de situatie van de afgelopen twee jaar. Met deze brief hopen we een deel van de onzekerheid weg te nemen.”

Schuld aflossen in termijnen

Ondernemers krijgen vanaf 1 oktober 2022 vijf jaar de tijd om hun schuld af te lossen, in vaste bedragen per maand. Over deze termijnen staat in de brief meer informatie. Op de website van de Belastingdienst geeft een speciale rekentool inzicht in de mogelijke termijnbedragen.

Over de definitieve termijnen krijgen ondernemers in de zomer van 2022 meer informatie.

Bron: Accountant.nl

Back To Top