Ga naar hoofdinhoud

BV’s dreigen op te draaien voor begrotingsgat spaartaks

Ondernemers, advocaten, artsen en consultants met een eigen bv dreigen op te draaien voor een tegenvaller in de schatkist doordat de overheid geld misloopt nu de Hoge Raad heeft bepaald dat belasten van fictief rendement in box 3 niet mag.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Een uitspraak van de Hoge Raad maakte eind vorig jaar korte metten met onrealistische fictieve rendementen die de fiscus hanteert bij het bepalen van de zogenoemde ‘spaartaks’. De uitspraak was een gevolg van een jarenlange juridische strijd van de Bond voor Belastingbetalers. Het kabinet zag zich daardoor genoodzaakt bezwaren van spaarders gegrond te verklaren. Het gaat om minimaal 60 duizend bezwaren, maar mogelijk zelf 1,3 miljoen bezwaren. Het aantal hangt af vanaf welk jaar bezwaren gegrond worden verklaard, en of spaarders die geen bezwaar hebben ingediend ook gecompenseerd gaan worden.

Daarnaast betekent het arrest dat het kabinet de heffing ook niet meer kan toepassen in de toekomst, waardoor het jaarlijks 4 miljard euro aan belastinginkomsten misloopt. Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit moet nu op zoek naar een oplossing. GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt tegen het FD dat hij dit hét moment vindt om het belastingstelsel grondig te herzien. Klaver: “Wij zeggen, alles boven een miljoen – inclusief de vrijstelling voor het eigen huis is dat twee miljoen – dat vinden wij rijk. Als jij in totaal € 2 mln hebt aan vermogen, is dat een boel geld. En dan is het niet raar dat je daar belasting over betaalt.”

Van Rij zegt tegen het FD dat Klaver “aangenaam verrast” zou kunnen zijn door zijn reparatievoorstellen. Het kabinet zou vooral kijken naar vastgoedbeleggers en het zwaarder belasten van box 2, waarin ondernemers of zelfstandigen met een eigen bv hun winsten in parkeren. De verwachting is dat ondernemersorganisaties tegen zo’n stap zouden zijn.

BRON: Accountant.nl

Back To Top