Ga naar hoofdinhoud

Wetsvoorstel: maximale betalingstermijn voor grootbedrijven

Grote ondernemers moeten een maximale betaaltermijn van 60 dagen hanteren in hun contracten met MKB’ers en ZZP’ers. Dat vinden Agnes Mulder (CDA) en Mei Li Vos (PvdA). Zij willen de maximale betaaltermijn voor grootbedrijven bij wet vastleggen.

De initiatiefnemers vinden dat contracten met een langere betaaltermijn, nietig moeten worden verklaard en op 30 dagen gesteld. Vanaf dat moment zouden de grootbedrijven rente moeten betalen over de rekening.

Fracties

Zowel Graus (PVV) als Nijboer (PvdA) zijn blij met het voorstel. CDA-lid Geurts vindt het een stap op weg naar een eerlijke economie. Toch worden er wel kanttekeningen geplaatst bij het wetsvoorstel. Ziengs (VVD) en Gesthuizen (SP) vrezen dat bedrijven automatisch zullen kiezen voor de maximale termijn. Volgens Gesthuizen (SP) zijn er te weinig mogelijkheden om buiten de rechter om recht te halen als er niet op tijd wordt betaald. Zij bepleit een rol voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het verzamelen en bundelen van klachten. Ziengs wil dat de ACM na een jaar het effect van de wet toetst. Als daaruit blijkt dat ondernemers nadeel van de wet ondervinden, wil hij de wet aanpassen.

Bron: www.accountancyvanmorgen.nl

Back To Top