Ga naar hoofdinhoud

Veel meer vacatures dan voor uitbraak coronavirus

Het landelijk vacatureniveau ligt op dit moment acht procent boven het niveau van voor de corona-uitbraak. Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van vacaturesite Indeed. Vorige maand was het niveau nog ongeveer gelijk met het niveau van februari vorig jaar. 

“De versoepelingen hebben gezorgd voor een flinke stijging van het aantal vacatures en de vacaturemarkt blijft aantrekken”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie bij Indeed. “Een jaar geleden lag het niveau zo rond de -35 procent. Het is nu afwachten hoe het verder gaat met de besmettingscijfers, en of dit direct van invloed is op de arbeidsmarkt en economie.”

Het vacatureniveau van de horecasector is voor de tweede maand op rij toegenomen met 23 procentpunt en noteert daarmee de hardste stijging van alle sectoren. Het vacatureniveau voor de sector ligt nu zelfs bijna elf procent hoger dan het niveau van februari vorig jaar, het moment voor de uitbraak van het virus. Op het dieptepunt, in juni vorig jaar, lag het niveau zeventig procent lager dan in februari.

Ook de toerismesector doet het, ondanks een aantal nog geldende inreisbeperkingen en belemmeringen goed. In de afgelopen maand is de hoeveelheid beschikbare vacatures in de sector wederom toegenomen. Het niveau ligt nu zes procent lager dan voor de pandemie, 55 procentpunt hoger dan het dieptepunt afgelopen zomer en tien procentpunt hoger dan het niveau vorige maand.

Het aandeel openstaande vacatures in de sector verpleegkunde is voor de derde maand op rij afgenomen. Daarmee staat de verpleegkunde nu acht procent boven het niveau van februari vorig jaar. Op het hoogtepunt, afgelopen december, was dit bijna 43 procent. “Het dalende aantal ziekenhuisopnamen heeft tot gevolg dat de rust wat terugkeert op de intensive cares”, zegt Vissers. “De bezetting op de intensive cares neemt misschien af, maar de druk op de zorg is echter nog lang niet voorbij. Toch neemt het aantal beschikbare banen af. Dat is wat tegenstrijdig.” Ook het aantal openstaande vacatures voor artsen en chirurgen is in de afgelopen maand opnieuw afgenomen.

Het vacatureniveau voor kunst- en cultuursector ligt op dit moment tien procentpunt hoger dan het niveau van voor de pandemie.  Mede door de versoepelingen met de heropening van de musea en theaters tot gevolg is het niveau in de afgelopen maand wederom gestegen.

De vacaturecijfers betreffen de procentuele verandering in voor seizoen-gecorrigeerde vacatures op Indeed sinds 1 februari 2020, uitgaande van een zevendaags gemiddelde. 1 februari 2020 is het pre-pandemische meetpunt. Elke reeks wordt seizoensmatig aangepast op basis van patronen in 2017, 2018 en 2019. Elke reeks, inclusief de nationale trend en beroepssectoren, wordt afzonderlijk seizoens-gecorrigeerd. Voor de geplaatste vacatures vergelijken we maart 2021 met dezelfde periode een jaar geleden om rekening te houden met seizoensinvloeden in de vraag naar nieuwe werknemers.

BRON: Accountantweek.nl

Back To Top