Ga naar hoofdinhoud

Twee maanden extra uitstel voor belastingbetaling ondernemers

Om de liquiditeitsproblemen van deze ondernemers te verlichten verlengt het kabinet het uitstel van betaling van belastingen tot en met 31 maart 2022. Het uitstel geldt hierdoor voor belastingen waarvan de uiterste betaaldatum voor 1 april 2022 ligt.

Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. De deadline lag eerder op 31 januari. Het uitstel wordt verlengd omdat een aantal sectoren nog te maken heeft met de gevolgen van coronamaatregelen.

Per 25 januari 2022 hebben nog ruim 264 duizend ondernemers een totale openstaande belastingschuld van ruim 18,7 miljard euro waarvoor uitstel van betaling is verleend. Ondernemers die al gebruik maken van de mogelijkheid om uitgesteld belasting te betalen, hoeven dit niet opnieuw aan te vragen. De nieuw opgebouwde belastingschuld wordt opgeteld bij de belastingschuld die vanaf 1 oktober 2022 in 60 maanden moet worden afgelost.

Verantwoord gebruik

Het kabinet roept ondernemers wel op “verantwoord” gebruik te maken van de regeling. “Het is van belang dat schulden niet verder oplopen dan noodzakelijk, om problematische schuldsituaties te voorkomen. Door de lange duur van het uitstel kunnen de belastingschulden van ondernemers toenemen tot niveaus die investeringen en economisch herstel kunnen belemmeren. Bovendien bestaat het risico dat het uitstel van betaling in toenemende mate van toepassing is op ondernemingen die het uitstel niet (meer) nodig hebben of ondernemingen die niet meer in de kern gezond zijn”, aldus de overheid.

Omdat het kabinet rekening wil houden met de schuldenlast die ondernemers hebben opgebouwd, krijgen ondernemers een ruimhartige betalingsregeling van 60 maanden voor de opgebouwde belastingschuld. Ondernemers beginnen met aflossen met ingang van 1 oktober 2022.

Back To Top