Ga naar hoofdinhoud

Spanning arbeidsmarkt verder toegenomen: werkgelegenheid naar nieuw record

Een verdere groei van het aantal vacatures, in combinatie met een dalende werkloosheid, hebben in het derde kwartaal van 2021 tot een nog grotere spanning op de arbeidsmarkt geleid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de arbeidsmarkt. Tegenover elke 100 werklozen stonden 126 vacatures. Het aantal banen nam toe met 162 duizend en kwam voor het eerst boven de 11 miljoen. 

Een kwartaal eerder overtrof het aantal vacatures voor het eerst het aantal werklozen. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er per 100 werklozen 106 vacatures, in het derde kwartaal liep dat al op tot 126. De toename van de spanning is vooral toe te schrijven aan de aanhoudende groei van het aantal openstaande vacatures (met 45 duizend).

Nieuw record

Eind september stonden er 371 duizend vacatures open, 45 duizend meer dan aan het eind van het tweede kwartaal. Hiermee wordt de recordhoogte van het vorige kwartaal (327 duizend) overtroffen. Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (75 duizend), de zakelijke dienstverlening (58 duizend) en de zorg (52 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Ook in het derde kwartaal nam het aantal vacatures in vrijwel alle bedrijfstakken toe. In de handel kwamen er 10 duizend bij, waardoor er 75 duizend vacatures openstonden. In de horeca (34 duizend) en de zorg (52 duizend) kwamen er 7 duizend vacatures bij. In de informatie en communicatie bleef het aantal vacatures met 24 duizend gelijk.

 

Bron: Accountancy van Morgen.

Back To Top