Ga naar hoofdinhoud

SP wil miljonairs zwaarder belasten

SP-leider Emile Roemer wil op een andere manier belasting op vermogen gaan heffen. Door miljonairs meer belasting te laten betalen en door een vermogenswinstbelasting in te voeren, wordt het eerlijker, vindt Roemer. Met de voorstellen kan 4,2 miljard euro worden geïnd.

Dat geld wil de SP gebruiken voor de zorg en sociale voorzieningen en om de lasten voor de lage- en middeninkomens te verlagen. Door iets meer te vragen van de allerrijksten in ons land kunnen we investeren in de samenleving en de groeiende ongelijkheid een halt toeroepen, stelde Roemer zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Wie meer dan 1 miljoen euro bezit, gaat in het SP-plan voor het deel boven het miljoen 1 procent belasting betalen. Voor het deel boven de 2 miljoen euro moet 2 procent belasting worden betaald. Met de huidige lage rente zouden spaarders bovendien niet meer vanaf 20.000 euro spaargeld belasting hoeven te betalen, maar pas vanaf 62.000 euro. Door een winstbelasting op vermogen in te voeren, wordt niet langer de denkbeeldige winst op het vermogen belast, maar het werkelijke rendement.

De SP vindt deze aanpak eerlijker. Roemer: ‘Van rijke beleggers vragen we iets meer. Wie veel winst maakt op zijn vermogen, moet daar gewoon belasting over betalen. Dat is heel terecht, want de afgelopen jaren hebben spaarders veel te veel belasting moeten betalen over hun vermogen en rijke beleggers veel te weinig. Die scheefgroei trekken wij recht.´

De SP pleit al langer voor een miljonairsbelasting en kreeg vaak te horen dat dat niets zou opleveren. De partij liet het plan daarom nu doorrekenen door het Centraal Planbureau.

Bron: AccountantWeek

 

Back To Top