Ga naar hoofdinhoud

Ruime steun voor ‘historisch’ belastingplan tegen belastingontwijking

130 landen steunen het plan van de G7 voor een minimumbelastingtarief van 15 procent voor bedrijven. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die samen met 139 landen probeert om tot belastingafspraken te komen. Negen landen steunden het voorstel dus niet.

Met het plan wordt over een deel van de winst van multinationals geen belasting geheven in het thuisland, maar in de landen waar het bedrijf die winst daadwerkelijk behaalde. Naar verwachting gaat het jaarlijks om ruim 100 miljard dollar aan winst. De verhoging van de wereldwijde minimumbelasting naar 15 procent levert elk jaar naar verwachting zo’n 150 miljard dollar aan extra belastinginkomsten op wereldwijd.

Ierland stribbelt tegen

Een van de landen die de plannen niet steunt is Ierland, dat net als Nederland door veel andere Europese landen als een belastingparadijs wordt gezien. De Ierse regering verzet zich tegen de ondergrens van 15 procent voor winstbelastingen en wil vasthouden aan het belastingtarief van 12,5 procent voor grote bedrijven. Met dat tarief wisten de Ieren veel Amerikaanse techbedrijven als Apple en Facebook te lokken. Minister van Financiën Paschal Donohoe verklaarde wel achter het grootste deel van het akkoord te staan. “Ik heb de bedenkingen van Ierland kenbaar gemaakt, maar blijf me inzetten voor een resultaat dat Ierland kan steunen”, zo zei hij. Andere landen die zich niet achter het plan van de Verenigde Staten schaarden, zijn Barbados, Estland, Hongarije, Kenia, Nigeria, Peru, Saint Vincent en de Grenadines en Sri Lanka.

Positieve reacties

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak zei te hopen dat de details van het akkoord in oktober al zijn uitgewerkt. Zijn Franse evenknie Bruno Le Maire noemde de afspraken “de belangrijkste internationale overeenkomst over belastingen van de afgelopen honderd jaar”. Hun Duitse collega Olaf Scholz, is ook tevreden: “De race naar de bodem (van lagere belastingen) is voorbij.”

BRON: Accountancy van Morgen.

Back To Top