Ga naar hoofdinhoud

Meeste zzp’ers hebben geen AOV

Twee derde van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). In de afgelopen drie jaar hebben zelfs bijna drie op de tien zzp’ers hun AOV opgezegd en zich vaak niet of te laat georiënteerd op het afsluiten van een AOV. Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer.

Van de bijna één miljoen in Nederland, is een groot deel onvoldoende of helemaal niet verzekerd bij aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. In plaats daarvan sparen zzp’ers liever zelf. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is het best vertegenwoordigd (55,7%) en maakt vanaf 2012 een lichte daling door (-3,5%). De AVB wordt gevolgd door de overlijdensrisicoverzekering (44,3%) met een lichte daling (-4,7%) sinds 2012. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (37,8%) en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (36,2%) maken de sterkste dalingen mee (-18% en -28,7%).

Veel zzp’ers (81,7%) vinden vakkundige advisering belangrijk voor of bij het afsluiten van een verzekering, maar toch komt de oriëntatie maar weinig ter sprake tijdens een gesprek met de accountant (2,0%) of tijdens de inschrijving bij de KvK (7,0%). Het overgrote deel van de zzp’ers (40,8%) oriënteert zich pas na het opzetten van het bedrijf op de AOV of hebben zich hier niet op georiënteerd (22,5%). Voor oriëntatie op het gebied van verzekeren wordt voornamelijk (83,5%) op internet gekeken.

Bron: AccountantWeek

Back To Top