Ga naar hoofdinhoud

Leasebranche waarschuwt voor tekort aan elektrische auto’s eind dit jaar

Door de geplande verhoging van de bijtelling voor elektrische auto’s per 1 januari, in combinatie met de huidige chiptekorten, komen er mogelijk meer auto’s met een verbrandingsmotor op de weg.

Veel zakelijke rijders willen nog voor het einde van het jaar een elektrische auto gaan rijden, maar er zijn weinig auto’s beschikbaar. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

De branchevereniging vreest dat, door die krapte en het afnemende fiscale voordeel voor elektrische auto’s, zakelijke rijders toch kiezen voor een auto op benzine of diesel die wel beschikbaar is. De VNA pleit daarom voor het uitstellen van de verhoging van de bijtelling.

Bijtelling

De overheid heeft de bijtelling voor elektrische auto’s al een aantal keren verhoogd. Per 1 januari gaat die opnieuw omhoog, van twaalf naar zestien procent. Bovendien geldt de lagere bijtelling tot een bedrag van 35 mille, waar dat nu nog 40 mille is. Daarboven geldt het reguliere tarief van 22 procent bijtelling. Zo wordt het voor leaserijders minder voordelig om een elektrische auto te rijden.

Bij contracten die afgesloten zijn voor de datum van de verhoging gelden nog enkele jaren de oude bijtellingsregels, wat al een aantal keren een run op elektrische auto’s veroorzaakte in de laatste weken van het jaar. Dit jaar kan een tekort aan elektrische auto’s dat dus in de weg zitten.

Bestelwagens en fietsen

De leasebranche stelt verder in de eerste kwartalen van dit jaar een kleine groei van het aantal zakelijke leaseauto’s te hebben gemerkt. Privélease neemt ook nog steeds toe in populariteit en groeit veel harder.

Het herstel van de Nederlandse economie zorgt ook voor een toename in lease bestelwagens. De sector richt zich verder steeds vaker op het aanbieden van leasecontracten voor elektrische fietsen en speed-pedelecs. Daarvan rijden er via lease nu bijna 21.000 rond.

BRON: Accountant.nl

Back To Top