Ga naar hoofdinhoud

‘Helft financieel verantwoordelijken wil solidariteitsheffing coronasteun’

De helft (48 procent) van de financieel verantwoordelijken vindt dat er een extra belastingheffing moet komen voor bedrijven die veel baat gehad hebben bij de coronacrisis, ook wel een solidariteitsheffing genoemd.

Dat blijkt uit onderzoek in aanloop naar Prinsjesdag van fiscale softwareleverancier Nextens. In het onderzoek zijn 847 financieel verantwoordelijken bevraagd. Op BNR Nieuwsradio werd de uitkomst nader toegelicht.

Het voorstel voor een solidariteitsheffing komt vanuit politieke partij CDA en heeft als doel dat bedrijven die winst hebben gemaakt in de coronacrisis, bijdragen aan de steun voor noodlijdende bedrijven. Mogelijk wordt zo’n solidariteitsheffing meegenomen in het Belastingplan 2022, dat komende Prinsjesdag gepresenteerd wordt.

Niet moreel verplicht

Macro-econoom en journalist Mathijs Bouman zegt in een opinie in het Financieele Dagblad dat bedrijven die later in de crisis weer winst zijn gaan maken, niet moreel verplicht zijn om NOW-subsidie terug te geven.

Bouman betoogt dat zij dat geld immers eerder in de crisis nodig hadden om ontslagen te voorkomen. “Dat was in het algemeen belang, want zo werd massawerkloosheid voorkomen. NOW was dus geen aalmoes of laatste reddingsboei, het was een simpele deal: geen ontslagen, dan NOW. Terugbetalen mag natuurlijk, maar het geld houden is moreel zeer goed te verdedigen.”

BRON: accountant.nl

Back To Top