Ga naar hoofdinhoud

Geen 0%-leningen meer voor aanschaf auto

Autofinanciers die zijn aangesloten bij de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) bieden vanaf 1 september 2016 geen 0%-leningen meer aan aan consumenten.

Bij autofinancieringen voor consumenten wordt regelmatig gebruik gemaakt van zogenaamde 0% leningen. De kosten die zijn verbonden aan de financiering van de auto vormen een belangrijk gedeelte van de totale automobiliteitskosten voor de consument. De lage rente kan eraan bijdragen dat de totale kosten voor de consument minder worden. Tegelijkertijd kan een financiering die wordt aangeboden met een rente van 0% het beeld oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden.

Duidelijkheid

De wijziging in de financieringsproducten is mede op verzoek van de AFM tot stand gekomen.  De  toezichthouder heeft bij de VFN zorgen kenbaar gemaakt over het beeld dat er geen verplichtingen aan de financiering zijn verbonden. ‘De geldverstrekker moet de consument goed informeren over de werkelijke kosten van een lening’, aldus Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. ‘Aan geld lenen zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van 0% sluit minder goed aan bij dit gegeven. Daarom is besloten om deze leningen vanaf 1 september 2016 niet meer aan te bieden met 0% rente’, stelt Bert Reitsma, secretaris van de VFN.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Back To Top