Ga naar hoofdinhoud

G7-landen bereiken historisch akkoord over vennootschapsbelasting

De landen van de G7 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Daarmee krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen als Facebook en Amazon te belasten. Het akkoord legt ook een bodem onder de vennootschapsbelasting wereldwijd.

De ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten spraken in Londen over het plan van het Witte Huis voor een internationaal minimumtarief. De overeenkomst maakt een einde aan trans-Atlantische spanningen die jarenlang de onderhandelingen tussen zo’n 140 landen, over het bijwerken van eeuwenoude belastingregels, ondermijnden.

Doel van het akkoord is om te voorkomen dat grote ondernemingen met winsten gaan schuiven om belastingheffingen te voorkomen, bijvoorbeeld via brievenbusfirma’s. De bedrijven moeten meer belasting betalen in de landen waar ze actief zijn. Met de hervorming wordt het stelsel ook geschikt gemaakt voor het wereldwijde digitale tijdperk.

Digitale bedrijven

De G7 heeft ook ingestemd met het principe van een wereldwijde minimum vennootschapsbelasting voor grote bedrijven van ten minste 15 procent. De maatregelen zullen ook helpen belastingontwijking hard aan te pakken. Dat is tot nu toe altijd lastig gebleken, aangezien de VS in nieuwe regels geen onderscheid wilde maken tussen digitale bedrijven en andere bedrijven.

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak noemde het akkoord van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat “de juiste bedrijven de juiste belasting op de juiste plaats betalen”. Volgens zijn Amerikaanse collega Janet Yellen kan de wereldwijde minimumbelasting een einde maken aan “de race naar beneden” op het gebied van vennootschapsbelasting.

De G7-landen zullen proberen de steun van de G-20 te krijgen, te beginnen met een bijeenkomst volgende maand in Venetië. De komende weken moet nog wel over veel technische details worden beslist. Een definitief akkoord wordt mogelijk pas dit najaar bereikt, ook omdat sommige landen eerst nationale wetten moeten aannemen.

Bron: Accounant.nl

Back To Top