Ga naar hoofdinhoud

CPB-directeur pleit voor verbod op cryptomunten: ‘crash onvermijdelijk’

Het kabinet moet de bitcoin en andere cryptomunten verbieden, schrijft directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Pieter Hasekamp vrijdag in een essay in het FD. Hasekamp verwacht dat een crash van de cryptovaluta’s onvermijdelijk is en vindt dat Nederland daarom zo snel mogelijk moet ingrijpen.

Geen intrinsieke waarde

“Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen”, schrijft Hasekamp in de krant. Hij rekent erop dat een verbod automatisch leidt tot waardedaling van cryptovaluta. “Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”

Verbod lastig

Omdat cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgegeven valt nog te bezien of een verbod nationaal wel kan worden ingevoerd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wees daarom in 2018 al een verbod op cryptomunten van de hand. Andere landen kiezen juist voor een heel andere koers dan een verbod. In El Salvador is de bitcoin afgelopen week goedgekeurd als een wettig betaalmiddel.

BRON: Accountancy van Morgen.

Back To Top