Ga naar hoofdinhoud

Extra tijd voor iedereen met belastingaanslag

dinsdag 2 december 2014

Iedereen die de Belastingdienst volgend jaar geld moet betalen over de inkomstenbelasting van dit jaar, krijgt daarvoor vier maanden uitstel.

zie ook

Het uitstel gold al voor de mensen die een naheffing van de fiscus krijgen, maar staatssecretaris Eric Wiebes breidt het nu uit naar iedereen die volgend jaar een aanslag krijgt.

Wiebes meldt dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het zal naar schatting in totaal om 5,5 miljoen mensen gaan. Wiebes verwacht dat “vrijwel geen mensen” in betalingsproblemen zullen komen door de bijbetaling. Die is het gevolg van eerdere afspraken die de fiscus niet op tijd heeft kunnen verwerken. De naheffing loopt uiteen van enkele tientjes tot in een enkel geval 700 euro. Het gemiddelde ligt op 150 euro.

De vier maanden uitstel komen bovenop de gebruikelijke betalingstermijn van zes weken. Tijdens het uitstel hoeft in principe geen invorderingsrente betaald te worden, sommigen zullen “helaas wel” de belastingrente moeten betalen, aldus Wiebes.

Het CDA protesteerde daar bij de behandeling van Wiebes’ Belastingplan voor volgend jaar fel tegen, maar Wiebes stelt nu dat het voor sommige groepen niet te voorkomen is. Dat aanpassen zou een te grote ingreep in de automatisering van de fiscus zijn. Daardoor kan de dienst niet garanderen dat mensen die voor 1 april hun aangifte indienen, voor 1 juli antwoord krijgen. Die belastingrente wordt alleen geheven als de aanslag een dagtekening heeft die na 30 juni ligt en geldt dan over de periode dat het geld nog niet is betaald.

(Bron: ANP)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top