Ga naar hoofdinhoud

In dienst nemen AOW’er aantrekkelijker

Het wordt aantrekkelijker om werknemers na hun AOW-leeftijd in dienst te nemen of te houden. Werkgevers hoeven een gepensioneerde straks nog maar 6 weken het loon door te betalen als ze ziek worden in plaats van 2 jaar.

zie ook

Die loondoorbetaling is nu voor veel werkgevers nog een hinderpaal om gepensioneerden in dienst te nemen of te houden.

Dat staat in een plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dat de ministerraad vrijdag bespreekt. Als het wordt overgenomen, gaat het wetsvoorstel op 1 januari 2016 in. Ook enkele andere maatregelen om het werken na de pensioenleeftijd te stimuleren, worden dan van kracht.

Asscher wil het ook voor werknemers aantrekkelijker maken te blijven doorwerken na het bereiken van hun AOW-leeftijd. Ze krijgen recht op wettelijk minimumloon. Op dit moment hebben ze dat recht nog niet.

Eerder is al geregeld dat een werkgever het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen en er geen ontslagvergoeding verschuldigd is. Wanneer een AOW’er daarna in vaste dienst wordt genomen, gelden wel weer de gewone ontslagregels.

Ook het vorige kabinet wilde het al stimuleren dat mensen na hun pensioenleeftijd blijven doorwerken. Toenmalig minister van Sociale Zaken Henk Kamp stuurde daarvoor in mei 2012 een voorstel naar de Raad van State. Dat plan is door de val van Rutte-I niet meer in de Kamer behandeld.

(Bron: ANP)

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top