Ga naar hoofdinhoud

Cybercriminelen richten zich op mkb

Cybercriminelen richten zich sinds enige tijd op het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit verschillende strafrechtelijke onderzoeken.

De criminelen besmetten computers van bedrijven en personen met kwaadaardige software, die hen in staat stelt alles op die computers te volgen. De cybercrimineel krijgt via de besmette computer onder meer toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie, computergedrag en gewoontes.

Vervolgens wijzigt de cybercrimineel een van de zakelijke bankrekeningnummers in dat van hemzelf. Nietsvermoedend maakt de gebruiker geld over naar deze rekening. Het gevolg hiervan is grote financiële schade, vertelt het OM. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat de schadebedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

Dit had kunnen worden voorkomen als er meer bekend was over dit verschijnsel. Daarom waarschuwt het OM nu voor deze vorm van criminaliteit. Ook belangenorganisatie MKB-Nederland informeert haar leden inmiddels over deze gevaren.

Back To Top