Ga naar hoofdinhoud

Belastingplan: Vermogensrendementsheffing in tweeën

Het nieuwe belastingplan onderscheidt sparen en beleggen. Het voorstel is om de vermogensrendementsheffing in tweeën te splitsen. Spaarders worden op basis van het gemiddeld rendement op sparen aangeslagen. Beleggers op basis van het gemiddelde rendement op beleggingen.

Het kabinet wil spaargeld, aandelen en ander vermogen eerlijker belasten. Om dat te bereiken is het plan de vermogensrendementsheffing in tweeën te splitsen. De Belastingdienst slaat individuele spaarders aan op basis van het gemiddelde rendement op sparen, en beleggers op basis van het gemiddelde rendement op beleggingen. Dat betekent dat spaarders niet langer 30% belasting hoeven te betalen over een forfaitair rendement van 4%. De laatste jaren is de onvrede over die 4% gegroeid, omdat mensen tegenwoordig vaak meer belasting betalen dan dat zij rente ontvangen.

Willem Vermeend, als staatssecretaris van Financiën de architect van de vermogensrendementsheffing, is niet rouwig om de plannen van het kabinet. In De Telegraaf zegt hij: ‘Als eenvoud ten koste gaat van rechtvaardigheid, dan gaat wat mij betreft de rechtvaardigheid voor. Het kabinet moet immers ook zorgen dat er draagvlak is voor zo’n belasting.’ Vermeend zegt verder dat spaarders kunnen juichen, omdat zij minder belasting gaan betalen. ‘Maar of beleggers ook tevreden kunnen zijn zal moeten blijken. Alles hangt af van de manier waarop de plannen worden uitgewerkt.’

Bron: Accountancy van Morgen

Back To Top