Ga naar hoofdinhoud

Alleen Deen betaalt in EU meer belasting op auto dan Nederlander

De Nederlandse bezitter van een doorsnee auto betaalt jaarlijks €3000 tot €4000 aan autobelastingen. Daarmee staat Nederlands als nummer twee op een lijst van de Duitse denktank DIW, meldt het FD. Denemarken gebruikt de auto het meest als belastingmelkkoe. In Roemenië is de belasting op de aanschaf, het bezit en gebruik van een auto relatief het laagst.

Het grootste deel van de autobelastingen betaalt de Nederlander bij de aanschaf van een auto, gebaseerd op de catalogusprijs en de CO₂-uitstoot. In de 30 onderzochte Europese landen lopen de belastingstelsels sterk uiteen. Zo is in sommige landen de aanschafbelasting gebaseerd op de cilinderinhoud.

De onderzoekers van DIW zijn er bij de eenmalige aanschafbelastingen (in Nederland BPM en de omzetbelasting) van uitgegaan dat de auto vier jaar bij de eigenaar blijft heb hebben de belastingbedragen uitgesmeerd over die vier jaren. Daarnaast is er nog de belasting op bezit, ofwel Motorrijtuigenbelasting. Die is elders in Europa vooral gebaseerd op het gewicht van het voertuig, en soms op motorvermogen of leeftijd. Dieselrijders worden in Nederland het zwaarst belast.

Bron: www.accountancyvanmorgen.nl

Back To Top