Ga naar hoofdinhoud

Akkoord VVD en PvdA over belastinghervorming

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel.

Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bekend. Er moeten volgens hem alleen nog een aantal ’technische dingen’ worden uitgewerkt. “Dat probeer ik heel snel te doen en dan willen we echt voor het zomerreces met andere partijen gaan praten. We willen echt de lasten op arbeid verlagen, dat de Nederlanders minder belasting gaan betalen en het stelsel stapsgewijs minder ingewikkeld wordt”, aldus Wiebes. Hij heeft steun van meerdere oppositiepartijen nodig om zijn plannen door de Senaat te krijgen waar VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid hebben.

Woensdag werd duidelijk dat het kabinet waarschijnlijk miljarden euro’s overhoudt volgend jaar om te besteden aan lastenverlichting. Die is nodig om groepen mensen te compenseren bij de eerste stappen in de herziening van het stelsel. Wiebes kon niet zeggen hoeveel geld er precies is. Het kabinet heeft eerder gezegd dat 3 tot 5 miljard euro nodig is. Uit de CPB-cijfers komt een ruimte naar voren die fors groter is.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei woensdag al dat de onderhandelingen tussen VVD en PvdA in de laatste fase zaten. Hij had het over “puntjes op de i zetten”. Premier Mark Rutte zei in Brussel even later dat er “op een haar na” een akkoord is.

Wiebes mocht vervolgens de definitieve aankondiging doen. Hij benadrukte dat hij de oppositie niet een helemaal dichtgetimmerd plan zal voorleggen. “Ik praat met alle partijen al heel constructief en ik ben onder de indruk van hun ideeën. Als de gesprekken zo doorgaan, hebben we voor de belastingbetaler en voor Nederland iets in petto.” Doel is volgens Wiebes uiteindelijk lagere belastingen voor alle Nederlanders, een simpeler belastingstelsel en meer werkgelegenheid.

Bron: ANP

Back To Top