Ga naar hoofdinhoud

Aanvragen subsidie elektrische personenauto’s weer mogelijk

Vanaf dinsdag 10 januari kunnen particulieren weer subsidie aanvragen voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s. In totaal is er dit jaar 99,4 miljoen euro beschikbaar, 8 miljoen meer dan vorig jaar, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook de subsidieregeling voor emissieloze bedrijfsauto’s opent weer.

Voor nieuwe elektrische personenauto’s is het budget voor 2023 67 miljoen euro, voor gebruikte elektrische personenauto’s is 32,4 miljoen euro beschikbaar. Subsidie aanvragen kan via de website van RVO.

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is bedoeld voor elektrische personenauto’s in het segment kleinere en compacte middenklasse, met een catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) tussen de 12.000 en 45.000 euro. Andere voorwaarden zijn onder andere dat de auto volledig elektrisch is en een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer. Alleen koop- en leasecontracten die getekend zijn in 2023 komen in aanmerking voor subsidie.

Hoger budget

Het beschikbare budget voor 2023 is hoger dan vorig jaar (2022: 91,4 miljoen euro). Het subsidiebedrag per nieuwe elektrische auto is dit jaar lager vergeleken met 2022. Daarmee kunnen dit jaar meer particulieren met subsidie overstappen naar een elektrische auto.

De subsidie voor aanschaf van een nieuwe elektrische personenauto’s is 2.950 euro per auto (vorig jaar: 3.350 euro). Voor gebruikte auto’s blijft het subsidiebedrag 2.000 euro per auto. Met het beschikbare budget kunnen aanvragen voor ruim 22.000 nieuwe elektrische auto’s worden toegekend en ruim 16.000 aanvragen voor gebruikte elektrische personenauto’s.

Vorig jaar was de regeling populair: de subsidiepot voor nieuwe auto’s was eind mei op, die voor gebruikte auto’s eind augustus. Momenteel zijn er volgens RVO 316.000 (volledig) elektrische personenauto’s geregistreerd (peildatum 30 november 2022). Zo’n 21 procent van de in Nederland verkochte nieuwe auto’s was vorig jaar, gerekend tot en met 30 november, volledig elektrisch.

Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA)

Tegelijk met de subsidie voor elektrische personenauto’s opent op 10 januari ook de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Ondernemers en non-profitinstellingen komen bij de aankoop van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto in aanmerking voor een subsidie van maximaal 5.000 euro.

Het subsidiebudget van deze regeling heeft ieder jaar een maximum; in 2023 is dat 33 miljoen euro.

Bron: Accountant.nl

Back To Top