Ga naar hoofdinhoud

Aantal faillissementen neemt opnieuw toe

Het aantal faillissementen is in augustus opnieuw toegenomen. Op jaarbasis ligt het aantal faillissementen daarmee al zestien maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In augustus werden volgens het CBS twaalf meer bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een stijging van 5 procent. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Handel

In augustus werden 308 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 86. Dat zijn er 52 meer dan in juli. Het aantal faillissementen in de handel was echter in juli relatief laag. Ten opzichte van juni was de stijging 20. Bovendien telde augustus een zittingsdag van de rechtbanken meer dan in juli en juni.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Bron: ANP

Bron: Accountant.nl

Back To Top