Ga naar hoofdinhoud

Hoge Raad stelt langverwacht oordeel spaartaks uit

De Hoge Raad zal niet voor augustus 2024 uitspraak doen over de hersteloperatie en de overbruggingsheffing van de zogenoemde spaartaks.

Dat meldt het FD. De Raad liet begin maart 2024 weten dat het nog in maart uitspraak zou doen in een beroepsprocedure tegen de herstelwet en de tijdelijke belasting. De Raad geeft vooralsnog geen reden voor het uitstel.

Spaartaks

De zaak draait om de vermogensrendementsheffing in box 3, die ook wel de ‘spaartaks’ wordt genoemd. De Hoge Raad oordeelde in december 2021 dat die belasting oneerlijk was, vanwege het gebruik van “onrealistische” fictieve rendementen. In plaats daarvan moet er volgens de raad met werkelijke rendementen gerekend worden.

De Raad oordeelde dat de overheid de te veel geïnde belasting moet terugbetalen. Ruim 200 duizend bezwaarmakers konden daardoor een vergoeding claimen en de overheid ziet daarmee een strop tegemoet van minimaal 3,6 miljard euro. Dit staat nog los van enkele miljarden die mogelijk terugbetaald moeten worden in verband met het oordeel over tijdelijke belasting die wordt geheven. Daarnaast is het mogelijk dat de Raad oordeelt dat ook niet-bezwaarmakers vergoed moeten worden, wat eveneens 4 miljard euro zou kosten.

Staatsbegroting

Sinds de uitspraak van de Hoge Raad zijn er meerdere beroepsprocedures gestart en de hoop was dat een nieuwe uitspraak voor meer duidelijkheid zou zorgen. Een uitspraak in augustus zou betekenen dat de precieze omvang van de kosten bekend wordt tijdens of vlak na de onderhandelingen over de staatsbegroting.

Bron: Accountant.nl

Back To Top