Ga naar hoofdinhoud

Zzp’ers: kabinet gebruikt ondernemers als ‘melkkoe’

De belangenorganisatie van zzp’ers VZN maakt zich grote zorgen over de plannen van het demissionaire kabinet in de Voorjaarsnota, vooral over de versnelde afbouw van de mkb-winstvrijstelling. Die regeling maakt het voor ondernemers mogelijk om minder belasting te betalen.

Volgens de plannen gaat die vrijstelling verder omlaag tot iets meer dan 12 procent. In de afgelopen jaren is dit percentage al verlaagd van 14 procent naar 13,31 procent. “Dit is een zeer forse ingreep. Bovendien is de daling ook veel sterker dan eerder toegezegd”, aldus Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland.

“Bij veel zelfstandig ondernemers staat de koopkracht toch al onder druk, door stijgende inkoopprijzen die men niet altijd kan doorberekenen in tarief of prijs. En nu gebruikt de regering hen ook nog als melkkoe. Dat is zeer zorgelijk”, meent de VZN-voorzitter.

Wispelturig

De koepelorganisatie is evenmin te spreken over de wispelturigheid van de regering. “Het ene jaar zeggen dat je de mkb-vrijstelling verlaagt naar 12,7 procent, om daar vervolgens op terug te komen en er nog eens een forse hap vanaf te pakken, doet het vertrouwen van zelfstandigen in de politiek geen goed.”

De VZN roept de regering en de formerende partijen op om verder te zoeken naar een dekking voor de regeringsplannen, en om “niet verder te morrelen” aan de mkb-winstvrijstelling.

Bron: Accountant.nl

Back To Top