Ga naar hoofdinhoud

Uitwerking afschaffing pensioen in eigen beheer

In een brief aan de Tweede Kamer beschrijft de Staatssecretaris van Financiën de mogelijkheid om het afschaffen van elke mogelijkheid van opbouw van een oudedagsvoorziening in eigen beheer te combineren met een tijdelijke maatregel die voorziet in de fiscaal gefaciliteerde afkoop van het pensioen in eigen beheer (PEB). Uit vereenvoudigingsoogpunt heeft deze variant de voorkeur. De staatssecretaris maakt echter nog geen keuze.

Alle mogelijkheden moeten worden afgewogen. De andere variant is het zogenoemde oudedagssparen in eigen beheer (OSEB, zie V-N 2015/33.17). De staatssecretaris zal beide opties voorleggen, zodat tot een, zo breed mogelijk gedragen, finaal oordeel kan worden gekomen. Mits de uiteindelijke keuze vóór aanvang van het krokusreces 2016 is gemaakt, wordt een conceptvoorstel in de eerste helft van 2016 voor internetconsultatie voorgelegd. Inwerkingtreding zou dan per 1 januari 2017 kunnen volgen.

Bij gefaciliteerde pensioenafkoop denkt de staatssecretaris aan een fiscaal geruisloze afstempeling, gevolgd door afkoop voor de fiscale waarde. Ter zake van de afkoop wordt loonheffing geheven over 80% van de afkoopsom. Er wordt geen revisierente geheven. De mogelijkheid wordt eenmalig, bijvoorbeeld in 2017, aangeboden. De staatssecretaris is geen voorstander van een combinatie van het OSEB en een gefaciliteerde afkoopmogelijkheid.

Bron: TaxLive

 

Back To Top