Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamer wil late betalingen aan mkb bestraffen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat grote bedrijven hun leveranciers in het mkb sneller gaan betalen. De Kamer steunde dinsdag het CDA-plan om grote bedrijven rente te laten betalen als die na zestig dagen de rekening nog niet hebben betaald.

In het voorstel wordt gepleit voor een wettelijk vastgelegde vergoeding van 8% voor mkb’ers en zzp’ers indien de factuur na 60 dagen nog niet is betaald door de grootbedrijven. Het CDA kwam met het plan omdat het mkb afhankelijk is van opdrachten van grote ondernemingen. De partij raamt de jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen op 2,5 miljard euro. “Kleine leveranciers houden hierdoor hun hoofd amper boven water. Te late betalingen vormen voor mkb’ers en zzp’ers een risico en een grote kostenpost. Het leidt tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden krijgen of rood staan bij de bank”, aldus de CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt.

De Tweede Kamer wil dat minister Henk Kamp van Economische Zaken voor 1 juni 2016 met een wetsvoorstel komt waarin de wettelijke vastgelegde vergoeding wordt geregeld.

Bron: AccountantWeek

Back To Top