Ga naar hoofdinhoud

‘Spaarzame belastingbetaler dupe van nieuwe vermogensrendementsheffing’

Belastingbetalers die altijd spaarzaam hebben geleefd of werken aan een aanvullend pensioen worden de dupe van nieuwe regels voor de vermogensrendementsheffing. Daarvoor waarschuwen de Vereniging van Effectenbezitters en de Bond voor Belastingbetalers in een brief aan de Eerste Kamer.

In de nieuwe regels wordt er voor die groep van uitgegaan dat over een groot deel van hun vermogen een rendement van 4,7 tot zelfs 5,5 procent is behaald. Dat zou echter irreëel zijn voor mensen die geen grote risico’s hebben genomen.

Ongewenste gedragseffecten

‘Als financiële instellingen worden aangesproken op hun zorgplicht voor particulieren, dan mogen wij van de overheid tenminste hetzelfde verwachten’, zegt Paul Koster, directeur van de Bond voor Belastingbetalers. ‘Vermogensbelasting mag niet leiden tot ongewenste gedragseffecten, zoals het nemen van onverantwoorde risico’s voor burgers.’

Nu geldt nog dat wordt uitgegaan van een fictief rendement op vermogen van 4 procent. Daarover moet 30 procent vermogensrendementsheffing worden betaald.

Tijdelijke noodoplossing

De VEB en de Bond voor Belastingbetalers stellen een tijdelijke noodoplossing voor. In dat plan wordt het fictief rendement gehandhaafd op 4 procent, maar de belastingvrije voet verhoogd naar 50.000 euro om te zorgen voor de nodige verlaging van de belastingdruk.

Bron: www.accountancyvanmorgen.nl

Back To Top