Ga naar hoofdinhoud

Overheid laat kans op lastenverlichting voor bv’s liggen

De Nederlandse overheid laat een mogelijke lastenverlichting voor ruim 90 procent van alle bv’s onbenut. Dat stelt de NBA in een brief aan de Vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie, die deze week over het wetsvoorstel vergadert.

Volgens een nieuwe Europese richtlijn voor jaarrekeningen hoeven micro-ondernemingen niet langer hun beperkte jaarrekening apart te deponeren bij het Handelsregister. De Nederlandse regering lijkt niet van plan deze lastenverlichting over te nemen.

In Nederland hebben alle bv’s de verplichting om balansinformatie op te nemen in hun belastingaangifte. Als de Belastingdienst deze informatie uit de aangifte zou doorgeven aan het Handelsregister wordt aan de voorwaarden van de nieuwe richtlijn voldaan. Daardoor kunnen de administratieve lasten van meer dan 90 procent van alle bv’s in Nederland worden verminderd, aldus de NBA.

Elektronische standaard

Volgens de toelichting bij het Wetsvoorstel Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening is de lastenverlichting voor micro-ondernemingen wel overwogen, maar is hiervan afgezien. De informatie in de belastingaangifte is namelijk niet één op één gelijk aan de balansinformatie die moet worden gedeponeerd bij het Handelsregister. Nu de aangifte echter via een elektronische standaard wordt aangeleverd, is het volgens de NBA mogelijk om de balansinformatie uit de belastingaangifte af te leiden en door te sturen naar het Handelsregister.

Micro-ondernemingen

Micro-ondernemingen zijn bv’s die aan minstens twee van deze drie criteria voldoen: (1) maximaal 10 werknemers, (2) maximaal € 700.000 omzet en (3) maximaal € 350.000 balanstotaal. Ongeveer 94 procent van de circa 700.000 bv’s valt onder deze definitie. Dat een overheidsinstantie namens ondernemingen informatie bij het Handelsregister deponeert is niet nieuw. Op dit moment zijn beursfondsen ook al verplicht om hun jaarrekening te deponeren bij de AFM, die de jaarrekening doorstuurt naar het Handelsregister.

Bron: Accountant.nl

Back To Top