Ga naar hoofdinhoud

Kabinet verhoogt uitkering betaald ouderschapsverlof

Het kabinet wil de uitkering voor het betaald ouderschapverlof verhogen van 50 naar 70 procent van het dagloon. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt hier vandaag een voorstel over aan de Eerste en Tweede Kamer. De verhoging geldt vanaf 2 augustus en is bedoeld om mensen meer echte keuzes te geven in de combinatie van zorg en werk.

Vanaf 2 augustus dit jaar hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Door de uitkering te verhogen, maakt het kabinet het makkelijker het ouderschapsverlof op te nemen. Minister Van Gennip: ‘Met het hogere percentage van 70 procent betaald ouderschapsverlof verlagen we de drempel om het op te nemen. Dit helpt ook jonge vaders om meer betrokken te zijn bij het opgroeien van hun kind.’

Ouders kunnen het betaald ouderschapsverlof aanvragen als de negen weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste zeven jaar van een kind. Als niet alle negen weken betaald verlof worden opgenomen in het eerste jaar kunnen deze worden toegevoegd aan de resterende 17 weken ouderschapsverlof. Deze weken zijn onbetaald. Het blijft net als in de huidige situatie voor werkgevers en werknemers wel mogelijk om daar aanvullende afspraken over te maken, bijvoorbeeld in de cao.

Kamerbrief voorhangprocedure wijziging uitkeringspercentage betaald ouderschapsverlof

BRON: Accountancy van Morgen.

Back To Top