Ga naar hoofdinhoud

Kabinet breidt ‘TOGS-regeling’ voor ondernemers uit

Ook ondernemers in de non-food-sector, zoals veel winkeliers, kunnen vanaf nu gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft besloten tot uitbreiding van de regeling die eerder werd aangeduid als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Aanvankelijk leken bijvoorbeeld kleding-, sport- en schoenenwinkels buiten de boot te vallen bij de tegemoetkoming.

Volgens minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van EZK is de uitbreiding mede ingegeven door de recente negatieve ontwikkeling van winkelomzetten. “Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing.” Het kabinet stelt dat het Noodpakket voor banen en economie “nooit stilstaat”.

Eenmalige gift

Ondernemers kunnen via de TOGS-regeling een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen om vaste lasten te betalen, zoals de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen, die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie.

Sectoren die nu in aanmerking komen zijn eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, haar- en schoonheidsverzorging, reisbemiddeling en reisorganisaties, rijschoolhouders, sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen en bepaalde private culturele instellingen. Het gaat om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de woning. Enige uitzondering daarop vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont.

De complete lijst met branches en sectoren die gebruik kunnen maken van de TOGS-regeling is te vinden via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend tot en met vrijdag 26 juni 2020. Uitbetaling van de gift vindt zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend. Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister, kunnen dit melden bij de RVO.

Tevreden en ontevreden

MKB Nederland en VNO-NCW reageren tevreden op de uitbreiding van de regeling en noemen het “fair” dat ook ondernemers met een kleding- of schoenenwinkel in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. De organisaties willen met het kabinet in gesprek over meer sectoren waar omzetten door de coronamaatregelen hard onderuit zijn gegaan.

Zo zijn ondernemers in het taxi- en touringcarvervoer boos dat ze nog niet in aanmerking komen voor de noodregeling. Voorzitter Bertho Eckhardt van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) spreekt van “een klap in het gezicht” voor veel ondernemers en chauffeurs. Hij wijst erop dat het kabinet mensen onlangs adviseerde alleen een taxi te nemen als daartoe een absolute noodzaak is. “Dat zit dicht tegen een verbod aan.”

Voor touringcarbedrijven is de situatie extra vervelend omdat rond deze tijd het seizoen normaal begint. De omzet die nu gemist en niet meer ingehaald wordt, brengt bedrijven direct in grote problemen.

Ook pomphouders hebben het zwaar, omdat de verkoop van benzine de afgelopen weken met bijna een derde is gedaald. Ze bestempelen 2020 als een verloren jaar door de coronacrisis, zo stelt Ewout Klok, voorzitter Belangenvereniging Tankstations (BETA), bij BNR Nieuwsradio. “De omzet die we nu missen wordt niet meer ingehaald.” Daarom hopen ook pomphouders op korte termijn aanspraak te kunnen maken op de steunmaatregelen van de overheid.

Bron: accountant.nl

Back To Top