Ga naar hoofdinhoud

Hoekstra wil limiet aan contante betalingen

Nederland pleit samen met België, Frankrijk, Italië en Spanje bij de Europese Commissie voor een limiet aan contante betalingen van vijfduizend euro. Ook het vijfhonderd euro biljet moet verdwijnen.

Dat blijkt uit een document dat minister Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. “Een EU-brede aanpak is op dit punt naar mijn overtuiging noodzakelijk”, aldus Hoekstra, die bij alleen nationale limieten voor contante betalingen vreest voor een “waterbedeffect”.

Zelf wil Hoekstra liever een limiet van drieduizend euro voor contante betalingen, maar het draagvlak daarvoor is internationaal niet groot genoeg. Lidstaten moeten daarom ruimte krijgen om op nationaal niveau een lagere limiet in te stellen.

Bankbiljet

In het document wordt ook gepleit voor “uitfasering” van het biljet van vijfhonderd euro, samen met de Europese Centrale Bank. Hoekstra wil daarmee uitvoering geven aan een Europees plan van aanpak rondom witwassen. Het bankbiljet van vijfhonderd euro is vooral populair bij criminelen. Het wordt al niet meer bijgedrukt, maar er zijn nog steeds zo’n vierhonderd miljoen biljetten van in omloop.

Deze zomer werd nog bericht over de grote stroom crimineel cashgeld die met name via de autohandel ons land binnenkomt, zoals bleek uit onderzoek van het Financieel Expertise Centrum.

BRON: accountant.nl

Back To Top