Ga naar hoofdinhoud

‘Fiscalisten raden klanten massaal aan gebruik te maken van verruiming laag vpb-tarief’’

Vanaf 1 januari 2022 geldt het lage vpb-tarief van 15% voor de eerste €395.000 winst, in plaats van de huidige €250.000. Fiscalisten en andere adviseurs raden hun klanten op grote schaal aan om na te gaan hoe ze voordeel uit die verruiming kunnen behalen, meldt het FD.

Door vennootschappen op te splitsen en fiscale eenheden te verbreken zouden veel bedrijven kunnen gaan profiteren van de verruiming van de vennootschapsbelasting (vpb). Het verschil tussen het lage en het hoge (25,8%) vpb-tarief is fors. Daarom levert het ondernemingen een forse besparing op als hun winst onder het opstaptarief valt. Door winstgevende activiteiten in meerdere vennootschappen onder te brengen kunnen ondernemers vaker dan eenmaal profiteren van het lage tarief.

Vijlbrief: effecten monitoren

Op dit moment raden veel (fiscaal) adviseurs hun klanten daarom aan om na te gaan hoe ze van de verruiming kunnen profiteren.  Die verlenging van de belastingschijf met het opstaptarief stond al in het Belastingplan 2021, met als argument een extra impuls voor het mkb. Fiscalisten waarschuwden destijds al dat daarmee de deur werd opengezet naar belastingbesparing. De linkse oppositie deed dat onlangs bij de behandeling van het Belastingplan 2022 opnieuw.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën liet echter weten dat het kabinet in verband met de demissionaire status niet wil terugkomen van een vorig jaar genomen besluit. Wel zegde hij toe de effecten van het verruimde opstaptarief te zullen monitoren. Het nieuwe kabinet zou bij ongewenste effecten beperkende maatregelen kunnen nemen.

Bron: Accountancy van Morgen.

Back To Top