Ga naar hoofdinhoud

Belastingdienst publiceert eerste voorbeeldovereenkomsten die VAR vervangen

De Belastingdienst heeft de eerste voorbeeldovereenkomsten die de VAR moeten gaan vervangen gepubliceerd. De huidige VAR-systematiek zal (hoogstwaarschijnlijk) gaan verdwijnen. Alleen de Eerste Kamer moet haar akkoord nog geven.

Per 1 januari 2016 zullen opdrachtgevers geen zekerheid meer krijgen over het wel of niet inhouden van loonheffingen door middel van een VAR(-wuo of -dga). Wel kunnen zij overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst oordeelt vervolgens of wel of geen loonheffingen ingehouden moeten worden. De fiscus wil midden oktober circa 40 voorbeeldovereenkomsten hebben gepubliceerd; zowel sectorale als algemene voorbeeldovereenkomsten.

Opdrachtgevers kunnen deze ‘goedgekeurde’ voorbeelden gebruiken of een eigen overeenkomst toesturen. Het grootste belang en risico van de nieuwe systematiek is de uitvoering van de overeenkomst in de praktijk. Is opgenomen dat de opdrachtnemer zelf zijn tijd mag indelen, maar wordt in de praktijk geëist dat de opdrachtnemer tussen 8.30u en 17.00u aanwezig is, dan geldt de beoordeling van de Belastingdienst niet. De opdrachtgever loopt dan per direct een naheffingsrisico.

Op dit moment zijn voorbeeldovereenkomsten voor een coördinerend stralingsdeskundige en een overeenkomst voor een gastdocent masterclass gepubliceerd. De Belastingdienst oordeelt dat geen sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. De Belastingdienst beoordeelt niet of sprake is van ondernemerschap. De beoordeling geldt in principe voor een periode van vijf jaar. De gepubliceerde overeenkomsten zijn zeer specifiek gericht op de genoemde beroepen.

Bron: AccountantWeek

Back To Top