Ga naar hoofdinhoud

Accountant: ‘NOW-afrekening nieuwe toeslagenaffaire?’

SZW schat dat 60 procent van de werkgevers die NOW1-subsidie kregen geld moeten terugbetalen. In misschien wel duizenden gevallen moet er meer steun worden terugbetaald dan gedacht. De Stentor komt donderdag met een schrijnend verhaal over een onderneemster en haar accountant.

 

NOW1

De spelregels leken simpel. Wie te veel NOW1 ontving, toch personeel ontsloeg of fout zat met de loonkosten, moet steun terugbetalen. En die bedragen liegen er niet om. Er zijn veel ondernemers die nu meer terugbetalen dan ze hadden gedacht. Dat kan tot financiële problemen leiden en ook tot inbegrip en frustraties. Hoewel de spelregels vooraf bij iedereen bekend konden zijn, voelen deze ondernemers zich toch overvallen. Een aantal van hen voorziet (ernstige) problemen met het terugbetalen van de te veel ontvangen NOW-subsidie.

Boete

Bij de aanvraag voor NOW rekent UWV het percentage omzetverlies mee, bij de terugbetaling soms niet. Dat is het geval als de ondernemer geen accountantsverklaring kan overleggen. Men gaat er dan vanuit dat de ondernemer de zaak heeft proberen te flessen. ‘Daar gaat het heel erg mis, want er is lang niet altijd sprake van fraude’, zegt Brand Timmer van accountantskantoor Timmer in De Stentor. Ondernemers hebben het gevoel dat ze een boete krijgen. Dit voelt onrechtvaardig omdat ze naar hun idee niets fout hebben gedaan. Timmer denkt dat honderden tot duizenden ondernemers nu – ‘op het zwaarste moment in hun bestaan’ – hun portemonnees moeten trekken.

Praktijkvoorbeeld

In de krant komt een onderneemster aan het woord die meer moet terugbetalen dan zij had gedacht. Dat zij nu meer NOW-steun moet terugbetalen dan waarop ze had gerekend, heeft veel te maken met een fantastische decembermaand (2019). Haar salariskosten in januari waren, door de nabetalingen over december, daarmee veel hoger dan het gemiddelde maandloon, maar bij de NOW-aanvraag kon zij dat niet corrigeren, omdat het UWV die automatisch uit de loonadministratie overnam en er geen tijd was voor ‘maatwerk’. De onderneemster ontving hierdoor – zij hield hier rekening mee – zo’n 350 euro te veel. Haar omzetverlies in het eerste kwartaal van 2020 viel ook nog eens mee: geen 45 (zoals ze had opgegeven) maar 32 procent. Dit kwam neer op zo’n 600 euro. Ook dit bedrag zette zij apart.

1000 bleek 2000

In plaats van een kleine 1000 euro terug te moeten betalen, zoals ze zelf had uitgerekend, kreeg de onderneemster volgens De Stentor van het UWV een terugvordering die twee keer zo hoog is: 2000 euro. De reden: de onderneemster betaalde in maart, april en mei niet maandelijks hetzelfde loon als in januari (dat door de drukke decembermaand te hoog was), maar een stuk minder. Brand Timmer: ‘Het lijkt voor UWV misschien of zij personeel had ontslagen of minder uren had betaald, maar dat was niet zo. En toch krijgt zij gelijk een boete.’ Waar zij bij het voorschot 45 procent omzetverlies x 90 procent van de loonkosten ontving, rekent UWV bij de eindafrekening 100 procent omzetverlies x 90 procent van de loonsom.

Grofmazig

De NBA trekt aan de bel in een brief aan minister Koolmees. ‘Vanuit de eerste ervaringen met de uitvoering van de NOW-controles en het feit dat de crisis zich anders ontwikkeld dan voorzien, zien wij knelpunten ontstaan bij de uitwerking van verschillende aspecten op zowel de ondernemingen in Nederland als op de bij ons aangesloten accountants die bij deze NOW-controles betrokken zijn’, aldus de brief aan de minister. Zo heeft de NBA zorgen over de gevolgen bij een oordeelonthouding of het ontbreken van een verklaring. Als de accountant een oordeelonthouding afgeeft, wordt de onderneming nu gekort op de NOW-steun. ‘Organisaties kennen een administratieplicht en het lijkt niet passend om die te verzwaren om ondersteuning te krijgen voor de financiële gevolgen van algemeen beleid in het kader van de volksgezondheid.”. Volgens de NBA kent de NOW “specifieke vereisten waaraan zelfs ondernemingen waarvan de administratie is ingericht om te voldoen aan de reguliere jaarrekeningvereisten niet zondermeer kunnen voldoen’.

Toeslagenaffaire

Accountant Timmer heeft namens de onderneemster uit het artikel een bezwaar ingediend tegen de terugvordering van UWV. Dat is deze week ‘ongegrond verklaard’. Ze gaan nu in beroep. ‘Hier gaat iets volkomen verkeerd, waardoor een groep Nederlandse belastingbetalers in een hoek wordt gezet waar zij niet hoort te staan.’ In een verwijzing naar de toeslagenaffaire: ‘Ik zou bijna willen vragen: waar hebben we dat eerder gezien? Voorkom dat we straks weer te maken krijgen met zwartgelakte dossiers.’

Bron: Accountancy van Morgen.

Back To Top