Ga naar hoofdinhoud

Aangifte voor 15 april is ook voor 1 juli bericht

Als u vóór 15 april uw belastingaangifte instuurt, ontvangt u nog vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. De Belastingdienst garandeerde al dat u vóór 1 juli bericht krijgt, als u aangifte doet vóór 1 april. Als u aangifte doet tussen 15 april en 1 mei, dan probeert de Belastingdienst vóór 1 juli bericht te sturen. Maar zij kunnen dat dan niet garanderen.

Belastingrente

Tegenwoordig betaalt u belastingrente als de Belastingdienst later dan een halfjaar na het belastingjaar een aanslag vaststelt. Het maakt niet uit of het een gewone aanslag betreft, een voorlopige of een navordering. Voor 2014 kunt u dus met te betalen belastingrente te maken krijgen als uw aanslag ná 30 juni 2015 in de bus valt en u belasting moet betalen.

Geen rente bij teruggaaf

Het zogenaamde ‘sparen bij de fiscus’ door opzettelijk een te hoge aanslag te vragen, is voorbij. Alleen als u langer dan drie maanden op uw belastingaanslag moet wachten, krijgt u rente. En alleen als men niet is afgeweken van uw aangifte én de aanslag meer dan zes maanden na afloop van het belastingjaar is opgelegd.

Aangifte vóór 15 april

Wilt u uw belastingteruggave vóór 1 juli op uw rekening hebben of wilt u een aanslag met forse rente voorkomen? Dan kunt u nu dus tot 15 april aangifte over 2014 doen. De Belastingdienst garandeert immers dat als u vóór 15 april uw belastingaangifte instuurt, u nog vóór 1 juli bericht ontvangt. Doet u tijdig aangifte, dan betaalt u geen rente als de Belastingdienst niet van uw aangifte afwijkt.

Uitstel aanvragen

Lukt aangifte doen niet op tijd, vraag dan uitstel voor het doen van aangifte. Veel ondernemers maken gebruik van een belastingconsulent. Deze zal dan een uitstelregeling met de Belastingdienst treffen. Zo niet, dan kunt u voor de aangifte inkomstenbelasting tot 1 mei uitstel aanvragen. Dit kan het eenvoudigst bij de Belastingtelefoon, maar ook via het beveiligde gedeelte van de internetsite.

Hogere voorlopige aanslag

Als u uitstel aanvraagt, verhoog dan ook het bedrag van de voorlopige aanslag 2014 vóór 1 mei 2015 als u vermoedt dat deze aan de lage kant is. U kunt dit zelf doen op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst.

Als u dit jaar vóór 15 april uw belastingaangifte instuurt, ontvangt u nog vóór 1 juli 2015 bericht van de Belastingdienst. Voorkom belastingrente door voor 1 mei 2015 de voorlopige aanslag 2014 aan te passen.

 Bron: Tips & Advies Belastingen

Back To Top