Ga naar hoofdinhoud

290 miljoen extra voor kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar omhoog. Het kabinet trekt hier 290 miljoen euro voor uit, heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

De maatregel staat in de begroting van volgend jaar die pas op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Asscher maakte het besluit nu al bekend zodat het begin volgend jaar kan ingaan.

Het kabinet vindt het belangrijk dat jonge ouders werk en privé goed kunnen combineren en goede en betaalbare kinderopvang hoort daarbij, aldus de minister.

Door de verhoging worden de kosten voor alle werkende ouders verlaagd. Gezinnen die ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen krijgen maandelijks 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan. Als deze kinderen drie dagen naar de buitenschoolse opvang gaan, betalen de ouders 56 euro minder.

Eerder lekte al uit dat het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend gaat maken dat alle peuters in Nederland enkele uren per week naar de kinderopvang moeten kunnen. Het maakt dan niet uit of ouders wel of niet werken. Het kabinet wil dat mogelijk maken door hiervoor 60 miljoen euro uit te trekken.

De kinderopvanginstellingen hebben het moeilijk. De afgelopen jaren is het aantal kinderen dat gebruik maakt van de kinderopvang flink gedaald.

Bron: AccountantWeek

Back To Top