Ga naar hoofdinhoud

22 procent minder faillissementen in 2015

Vorig jaar zijn in Nederland 6303 bedrijven failliet gegaan, een daling van 22 procent ten opzichte van 2014. In 2015 gingen 1756 bedrijven minder failliet dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de gegevens van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- en detailhandel en naar omvang werden de (afval)watersector en de horeca het hardst getroffen. In de provincie Zuid-Holland kwamen de meeste faillissementen voor. De verwachting van Graydon voor 2016 is dat het aantal faillissementen verder zal afnemen en weer in de buurt komt van het niveau van 2008.

“De afname van het aantal faillissementen was al zichtbaar in de eerste helft van vorig jaar en de cijfers van de tweede helft bevestigen dat beeld”,  zegt Frans van den Heuvel van Graydon. “Ook de voorgaande jaren zagen we een terugloop van het aantal faillissementen. In 2014 noteerden we een afname van 20 procent. Die trend heeft vorig jaar zich nog iets sterker afgetekend.”

Sectoranalyse

Groot- en detailhandel koploper in aantal faillissementen

De groot- en detailhandel heeft te maken met het grootste aantal faillissementen, in deze sector gingen 1356 bedrijven failliet op een totaal van 255.712 bedrijven. Financiële instellingen en de bouw vullen de top drie aan. Wel neemt ten opzichte van het vorig jaar in al deze sectoren het aantal faillissementen af.

Gerelateerd aan de branche-omvang is de (afval)watersector het meest getroffen door faillissementen, gevolgd door de horeca en de transport en logistieke sector.

Industrie klimt op uit diep dal

De industrie behoort weliswaar nog steeds tot de top vier van sectoren die het zwaarst door faillissementen worden getroffen. Maar ten opzichte van een jaar eerder daalde de faillissementsratio bijna de helft. Er gingen in de industriesector dan ook 29 procent minder bedrijven failliet.

Meer faillissementen in cultuur, sport en recreatie

In tegenstelling tot alle andere sectoren nam in de sector cultuur, sport en recreatie het aantal faillissementen toe. In deze sector gingen 133 bedrijven failliet, 25 procent meer dan het jaar ervoor. Het onderwijs, de dienstverlening, de transport en logistieksector en de industrie zagen het aantal faillissementen het hardst dalen.

Regionale analyse

Op regionaal niveau gingen in de provincie Zuid-Holland de meeste bedrijven (1262) failliet. In elke provincie nam het aantal faillissementen af. In de provincies Friesland (36 procent), Groningen (36 procent)  en Overijssel (35 procent) vond de grootste daling plaats. In de provincie Utrecht nam het aantal faillissementen het minste af (6 procent).

De provincie Flevoland is in 2015 naar omvang het zwaarst getroffen wordt door faillissementen, daar gingen 0,30 procent van de bedrijven failliet. Overijssel en Drenthe volgden op de voet.

Prognose 2016

Graydon verwacht, gestaafd door de dalende trend en de positieve vooruitzichten van het CPB wat betreft de belangrijkste macro-economische indicatoren, dat het aantal faillissementen over 2016 verder daalt onder de 6.000. Daarmee komt het aantal faillissementen uit in de buurt van dat in 2008 (4.904 faillissementen). Dit aantal zal iets hoger kunnen uitvallen door de ingevoerde versoepeling in het ontslagrecht, waarbij na faillissement niet meer de werkgever maar het UWV de loonkosten gedurende een periode zal doorbetalen.

Bron: accountant.nl

Back To Top