Belastingen

Fiducia heeft de expertise in huis om, als onderdeel van het voeren van de administratie of het opstellen van de jaarrekening, de belastingaangiftes voor je te verzorgen. Daarbij wordt door Fiducia altijd beoogd om binnen de grenzen van de regelgeving het fiscale optimum te bereiken. Immers: wij vinden dat je gewoon de belasting moet betalen die je verschuldigd bent, maar ook geen euro meer!

Als ondernemer krijg je te maken met diverse belastingen en fiscale aangiften. Zonder volledigheid te willen nastreven noemen wij:

Inkomstenbelasting voor ondernemers
Inkomstenbelasting voor particulieren
Vennootschapsbelasting (voor BV’s en NV’s)
Loonheffingen (loonbelasting en premies volksverzekeringen)
Omzetbelasting
Dividendbelasting
Schenk- en erfbelasting

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting is een winstbelasting voor BV’s èn NV’s. Als je een BV of NV hebt moet je dus altijd aangifte vennootschapsbelasting en aangifte inkomstenbelasting doen.

Loonheffingen

Loonheffingen zijn een voorheffing op de inkomstenbelasting en worden ingehouden op uitbetaalde salarissen aan je personeel en op het uitbetaalde salaris aan de directeur Groot Aandeelhouder. Hiervoor is het noodzakelijk dat een salarisadministratie wordt bijgehouden.

Omzetbelasting

De omzetbelasting moet worden berekend over producten en diensten die je verkoopt aan je afnemers, tenzij je vrijgestelde prestaties verricht (denk bijvoorbeeld aan hypotheekadviseurs, psychologen, tandartsen en leerkrachten).

Van de berekende omzetbelasting (die ook wel BTW wordt genoemd, wat staat voor Belasting Toegevoegde Waarde) op je verkoopfacturen mag je de door jou betaalde omzetbelasting op inkoopfacturen weer aftrekken. Het saldo betaal je aan de belastingdienst.

Er zijn veel complexe spelregels van toepassing in de omzetbelasting, waardoor het in de regel niet verstandig is om deze aangiften zelf te doen.

Dividendbelasting

Dividendbelasting betaal je als je als aandeelhouder besluit uit je eigen BV een winstuitkering te doen. Dit noemen we dividend.

De dividenduitkering gaat ten laste van de winstreserves. Indien de eigenaar een andere BV of NV is, is geen dividendbelasting verschuldigd. Als de eigenaar een privé persoon is, is 15% dividendbelasting verschuldigd, die op aangifte moet worden afgedragen.

De dividendbelasting is een voorheffing op de aanmerkelijk belang heffing in box 2 van de Inkomstenbelasting (die in 2024 24,5% of 33% bedraagt). Over een dividenduitkering betaal je derhalve in privé nog eens minimaal 9,5% belasting na (24.5% of 33% minus 15%). Vanaf 2024 geldt een twee-schijven tarief. Tot € 67.000,- dividend betaal je 24.5%, daarboven 33%. Heb je een fiscale partner, dan mag je dat bedrag verdubbelen tot € 134.000,-.

Schenkbelasting

Schenkbelasting wordt betaald indien je een gift doet aan bijvoorbeeld je kinderen of een goede vriend. Erfbelasting betaal je als je een erfenis ontvangt door overlijden van bijvoorbeeld je vader of moeder of een oom of tante. Vroeger werden dit successierechten genoemd.

Exact Fiscaal Online

Voor het doen van aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en dividendbelasting maken wij gebruik van online aangifte software van Exact (Exact Fiscaal Online). Hierdoor is altijd de meest actuele programmatuur voorhanden.

Exact geeft ons tevens de mogelijkheid om kopie aanslagen van onze cliënten te ontvangen, Vooraf Ingevulde Aangiftes (VIA’s) op te vragen en uitstel aan te vragen voor het doen van aangiftes Inkomstenbelasting en Vennootschapsbelasting.

Ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening of heb je een vraag? Neem dan snel contact met ons op!

Snel contact