Ga naar hoofdinhoud

‘Vermogensongelijkheid is nog groter dan gedacht’

De vermogensongelijkheid in Nederland is nog groter dan gedacht. De rijkste 1 procent van de huishoudens bezit volgens nieuwe schattingen niet een kwart, maar een derde van al het private vermogen in Nederland, ongeveer 1.600 miljard euro.

Dat stellen vier wetenschappers, onder wie voormalig directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau en de Utrechtse hoogleraar Bas van Bavel, in een artikel in het economenvakblad ESB, bericht de Volkskrant.

De inkomensongelijkheid is in Nederland internationaal gezien niet groot, maar de vermogensongelijkheid wel. De auteurs hebben nieuwe cijfers gebruikt waarmee een ambtelijke werkgroep van het ministerie van Financiën anderhalve maand geleden kwam.

De werkgroep zag 400 miljard euro vermogen in de zogeheten Box 2, die vooral gebruikt wordt door directeuren met een eigen bedrijf. Het CBS, dat de vermogensverschillen in Nederland berekent, ging eerder uit van 190 miljard. Volgens de nieuwe cijfers uit ESB heeft de rijkste 1 procent 8 tot 11 procentpunt meer dan tot nu toe werd gedacht.

Bron: Accountant Week

Back To Top