Ga naar hoofdinhoud

Prominenten steunen oproep om schulden aan te pakken

Er moet een oplossing komen voor mensen met grote schulden. Dat vindt een groep prominenten waaronder oud-politici zoals Gerrit Zalm, Job Cohen en Wim Deetman die een pamflet steunen die de schuldenproblematiek bespreekt.

Bij de formatie van een nieuw kabinet moet er volgens hen aandacht worden besteed aan een aanpak. In het pamflet, geschreven door oud-ambtenaren en schuldenexperts Roel in ’t Veld en Nick Huls, wordt een aantal aanbevelingen gedaan om de schuldenproblematiek aan te pakken. Zo moet er één Rijksincasso komen onder verantwoordelijkheid van de minister van Financiën. Ook moet onder meer iedere vorm van schuldhulp erop zijn gericht om het toekomstperspectief van de betrokkenen te herstellen.

De Tweede Kamer drong vorig jaar ook al aan op een aanpak voor mensen met problematische schulden. Het onderwerp kwam ook onder de aandacht door de toeslagenaffaire. Staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) beloofden mensen sneller toegang te geven tot de wettelijke schuldsanering. Ook krijgen mensen sneller voor een tweede keer toegang tot de schuldsanering. Het gaat dan om personen die buiten hun schuld om, bijvoorbeeld door de coronacrisis, binnen tien jaar opnieuw hulp nodig hebben.

“De schuldenproblematiek is omvangrijk en zal ten gevolge van alles wat we rond corona meemaken, omvangrijker worden”, zegt oud-burgemeester van Den Haag Wim Deetman. Andere prominenten die de oproep steunen zijn onder anderen econoom Barbara Baarsma en oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

BRON: Accountant.nl

Back To Top