Ga naar hoofdinhoud

Pleidooi voor andere fiscale behandeling zzp’ers

Zzp’ers moeten een eigen fiscale behandeling krijgen en niet langer net als werknemers onder de inkomstenbelasting vallen. Er zou een box 4 voor zzp’ers moeten komen. Die zouden dan winstbelasting gaan betalen.

“Een zzp’er is geen werknemer. Daarom moet de fiscale behandeling anders zijn dan van een werknemer”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

Er zou een speciale belasting voor zzp’ers moeten komen. Nu vallen werknemers en zzp’ers in belastingbox 1, BV’s in box 2 en spaarders in box 3.  Zelfstandigen Bouw pleit samen met ZZP Nederland en Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) voor invoering van een nieuwe box 4 voor zzp’ers.  Zzp’ers betalen dan winstbelasting. Afhankelijk van de hoogte kunnen bestaande aftrekposten vervallen.

Verhoef wil ook dat het kabinet zelfstandigen fiscaal stimuleert een eigen sociaal vangnet op te bouwen voor zaken als pensioen en arbeidsongeschiktheid. In de nieuwe box 4 moet daarom een heffingskorting komen die hoger wordt naarmate een zzp’er meer geld opzij zet voor pensioen of arbeidsongeschiktheid. “Geef zzp’ers de ruimte dat geld op ‘zelfstandigenrekening’ te zetten, een aparte bankrekening die zij alleen daarvoor kunnen gebruiken. Dan kunnen zzp’ers dat in eigen beheer regelen en zijn ze niet langer afhankelijk van verzekeraars”, aldus Verhoef.

Bron: www.accountantweek.nl

Back To Top