Ga naar hoofdinhoud

Online platforms moeten inkomsten gebruikers melden aan Belastingdienst

Online platformen als Airbnb en eBay moeten vanaf dit jaar aan de Belastingdienst doorgeven welke klanten meer dan 2000 euro per jaar verdienen. Dit is een gevolg van afspraken binnen de OESO.

De nieuwe regels vereisen dat digitale platforms inkomsten rapporteren die verkopers via hun site ontvangen. De regels zijn van toepassing op de verkoop van goederen, maar ook diensten zoals taxiverhuur, bezorging van voedsel, freelance werk en korte termijn verhuur van woonruimte. Landen die de belastingregels van de OESO hebben ondertekend zullen informatie met elkaar uitwisselen. Doel is belastingontduiking tegen te gaan. 

Beperkte vrijstelling

De online platforms moeten onder meer fiscaal nummer, bankrekeninggegevens, en de waarde en het volume van transacties voor verkopers doorgeven. Het gaat om particulieren die meer dan 30 transacties per jaar doen of meer dan 2000 euro omzet hebben. Het is niet bekend hoeveel particulieren onder de nieuwe regels vallen. Voor websites als AirBNB is de zogenaamde regeling van tijdelijke verhuur van toepassing (art. 3.111 en 3.113 Wet IB 2001). In dit geval is kortweg 70% van de huurinkomsten belast. De inkomsten moeten in box 1 als resultaat uit tijdelijke verhuur van een woning worden opgevoerd. Daarin verandert niets door de nieuwe regels. Wel is het zo dat het niet-opgeven van inkomsten uit verhuur makkelijker opgemerkt zal worden door de Belastingdienst. 

Bron: Accountancy Vanmorgen

Back To Top