Ga naar hoofdinhoud

Knot (DNB) waarschuwt voor te hoge schulden

Overheden, bedrijven en consumenten kunnen door de extreem lage rente goedkoop lenen. In een interview met RTL Z waarschuwt president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB) voor hoge schulden.

Rente

Knot lichtte woensdag in de Tweede Kamer de onlangs verschenen rapportage Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) toe. Daarin waarschuwt DNB onder meer voor de huidige hoge schulden van overheden en bedrijven, die mede is gevoed door de huidige extreem lage rente. Tegen RTL Z herhaalt Knot dat de rente kan stijgen waardoor de aflossing van schulden een probleem kan worden. ‘Zolang de rente laag blijft, zullen die schulden ook houdbaar blijven. Maar er is natuurlijk geen garantie dat het huidige rentebeeld tot het einde der dagen zal voortduren.’

Anticiperen

Volgens Knot moeten overheden, bedrijven en consumenten daarom anticiperen op een mogelijke rentestijging. ‘Partijen die met die hoge schulden zitten, zullen hun verdienmodel moeten aanpassen zodat zij uit die schuldenproblematiek kunnen groeien voordat de rente ook weer daadwerkelijk materieel gaat stijgen.’ Knot ziet onder meer een demografische reden waarom de rente op termijn kan oplopen. De huidige extreem lage rente is onder meer het gevolg van de vergrijzing. Maar die vergrijzing zal niet permanent met ons zijn. Ooit zal de demografie weer een ander beeld laten zien.’ Knot bedoelt daarmee dat er dankzij de vergrijzing veel meer gespaard wordt, omdat veel mensen geld opzij zetten voor hun pensioen. En een groter aanbod van geld drukt de prijs van geld.

Inflatie

Daarnaast wijst Knot op de lage inflatie als factor. Als die inflatie stijgt, kunnen centrale banken de rente weer gaan verhogen. Er zijn volgens hem tekenen dat de inflatieverwachtingen weer aan het oplopen zijn. Knot erkent dat de lage rente ook deels wordt bepaald door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Wat hem betreft moet er binnenkort een einde komen aan de monetaire noodsteun door de ECB.

Bron: Accountancy van Morgen.

Back To Top